Dalil Al-Quran Pengharaman Arak di dalam Firman Allah SWT surah al-Maidah ayat 90-91 :
Maksudnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa
sesungguhnya arak, judi,pemujaan berhala dan mengundi nasib dengan
batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan
syaitan. Oleh itu, hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.
Sesungguhnya syaitan itu hanyalah bermaksud mahu menimbulkan permusuhan
dan kebencian di antara kamu dengan sebab arak dan judi, dan mahu
memalingkan kamu daripada mengingati Allah dan daripada mengerjakan sembahyang.
Oleh itu, mahukah kamu berhenti (daripada melakukan perkara-perkara yang
keji dan kotor itu atau kamu masih berdegil)?”
Dalil Sunnah pula ialah sabda Rasulullah S.A.W sebagaimana yang telah diriwayatkan oleh Abu Hurairah :-
كل مسكر خمر و كل خمر حرم
"Setiap yang memabukkan itu adalah arak dan setiap arak itu adalah haram."
(Hadis sahih riwayat Ahmad dan Abu Daud)
Antara ISTILAH-ISTILAH MODEN bagi alcoholic beverages & bahan ramuan makanan mengandungi alkohol dalam ketegori ARAK :
1. Wine - Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur
2. Beer/Ale -
Hasil fermentasi gandum atau barley
3. Wiski -
Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli
4. Brandy -
Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine
5. Cocktail -
Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman
beralkohol (istilah international).
6. Cider -
Hasil fermentasi epal
7. Rum -
Hasil fermentasi tebu
8. Tuak -
Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan/daerah)
8. Mojito -
Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime
dan sparkling water.
10. Spirits -
Istilah umum bagi arak/ minuman beralkohol
11. Liquor -
Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
12. Pinacolada -
Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum.
13. Gin -
Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'
14. Bitters -Minuman
beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba.
15. Nasih
, Baa atau b'a, Nasih , Kinomol , Lihing ,Bahar - merupakan nama lain
bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.
16. Tequila -
Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'
17. Margarita -
Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran
orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, sellunya dihidangkan dengan
garam pada 'glass rim'.
18.Champagne
- Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap
kedua
19. Sake -
Hasil fermentasi beras.
20. Mirin -
Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan.(teriyaki sos mengandungi mirin)
21. Todi -
Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)
22. Scotch -
Sejenis wisky dihasilkan di Scotland
23. Amaretto -
Arak Itali berperisa Kacang Badam
24. Calvados -
Apple brandy
25. Chambord -
Black raspberry liqueur
26. Claret -Light
red wine or Bordeaux.
27. Cognac- Aged,
double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest
brandy.
28. Cointreau -
French, orange-flavored liqueur.
29. Curacao
- Liqueur made from bitter Seville oranges.
30. Creme
de menthe -Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and
green.
31. Framboise
- French raspberry liqueur.
32. Frangelico
- Italian hazelnut liqueur.
33. Galliano
- Golden Italian anise liqueur.
34. Grand
Marnier - French liqueur, orange-flavored.
35. Grappa
- Italian grape brandy.
36. Grenadine -
Pomegranate syrup, sometimes alcoholic.
37. Hard
Cider - Fermented, alcoholic cider.
38. Kahlua
- Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans.
39. Kirsch
(Kirchwasser) - Colorless liqueur made of cherries.
40. Red
Burgundy - Dry French wine.
41. Schnapps
- Flavored, colorless liquor.
42. Sherry
- Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty
flavor.
43. Southern
Comfort - Bourbon mixed with peach liqueur.
44. Triple
Sec - Orang-flavored liqueur.
45. Vermouth -
Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry.
46. White Burgundy -
Dry French wine.
0 comments:
Catat Ulasan